Kanatlılarda CRD hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Kanatlılarda CRD hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir?

Kanatlılarda CRD- Kronik Solunum Hastalıkları, (Diğer İsimleri: Bulgy Eye, Mycoplasmosis, MG, (CRD) Kronik solunum yolu hastalığı, kanatlı hayvanların en sık görülen solunum yolu hastalıklarından biridir. Hastalık, Mycoplasma gallisepticum ile enfekte olan kuşlar strese girdiğinde ortaya çıkar. İkincil bakterilerin müteakip istilası, kuşa büyük zarar verir. Mollicutes (Mycoplasma) sınıfı mikroorganizmalar ilk olarak 1898’de sığır bulaşıcı pleuropnömonisinin (BCPP) etiyolojik ajanı olarak tanımlandı ve daha sonra tüm benzer ajanlar pleuropnömoni benzeri (PPLO benzeri) organizmalar olarak adlandırıldı.

Kronik Solunum Hastalığından (CRD) Etkilenen Türler: Kümes Hayvanları, Hindiler, Av Kuşları, Güvercinler ve Her yaştan Ötücü Kuşlar.

Kümes Hayvanlarında CRD’nin altında yatan neden Mycoplasma gallisepticum’dur (MG). Bu durum sıklıkla ND ve IB gibi solunum yolu virüsleri tarafından tetiklenir ve ardından bakteri istilası ile komplike hale gelir. Enfeksiyona dâhil olan ana ajanlar Mycoplasma gallisepticum ve E. coli’dir. Kanatlıların hareket ettirilmesinden, gaga kesilmesinden, diğer işlemlerden/işlemlerden veya soğuk veya kötü havalandırma gibi diğer olumsuz koşullardan kaynaklanan stres, kuşları daha hassas hale getirir. Kuş mikoplazmozuna, Mycoplasma gallisepticum, M. synoviae, M. meleagridis ve M. iowae dâhil olmak üzere birçok Mycoplasma türü (Mollicutes sınıfı, Mycoplasmatales takımı, Mycoplasmataceae familyası) neden olabilir. M. gallisepticum kanatlı hayvanlarda en önemli patojendir. Diğer kuş türlerinde de hastalığa neden olur. M. gallisepticum enfeksiyonları, tavukların kronik solunum yolu hastalığı (CRD), hindilerin bulaşıcı sinüziti ve ispinoz konjonktiviti olarak da bilinir.

Etiyoloji Mycoplasma gallisepticum + kronik stres faktörü + ikincil koliform organizmalar solunum yolu hastalığına neden olur Hassas türler Tavuklar, hindiler, güvercinler, ördekler, Tavus kuşu ve ötücü kuşlar. İnsidans Çok yaygın ve tüm ticari sürülerde olmasa da çoğunda bulunur. Her yeni piliç grubu enfekte olacaktır.

Çok sayıda veteriner teşhis laboratuvarı tarafından sunulan ve tavuklarda M. gallisepticum’u tespit etmek için kullanılan birkaç yaygın laboratuvar testi vardır. En popüler iki tanesi şunları içerir: Klinik olarak hasta kanatlıların trakeal ve/veya orofaringeal swabları üzerinde gerçekleştirilen gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (rtPCR) prosedürü. Bu, M. gallisepticum patojeninin varlığının doğrudan doğrulanmasını sağlar. Hemaglütinasyon inhibisyonu (HI), genellikle kısa bir süredir hasta olan veya klinik semptomları olan ve iyileşen kuşlardan alınan serum örneklerinde gerçekleştirilen dolaylı bir testtir. Test antikorlar için pozitif çıkarsa, olası bir kronik solunum yolu enfeksiyonu teşhisi yapılabilir.

Kümes Hayvanlarında CRD Tedavisi :

• Çiftliği ve ekipmanları doğru dezenfektan yani Viraclean ile dezenfekte edin • Ciprocolen , Kümes Hayvanlarında CRD için en iyi ve zamanında tadılan ilaçtır • Bilinen enfekte ebeveyn sürülerinden gelen civcivler, yerleştirmeden sonraki ilk 48 saat boyunca uygun bir Ciprocolen ile ve daha sonra 20 – 24 gün sonra 24 ila 48 saat süreyle tedavi edilmelidir. • Toz ve ikincil enfeksiyonları azaltmak için çaba gösterilmelidir. İyi ilaç sonuçlarına sahip olmak için havalandırmayı iyileştirin. • Tüm kanatlı içme suları Aquacure ile arıtılmalıdır. • Neftor CRD hastalığı tedavisi için geliştirilmiştir. Her 1 litre suya 1 cc veriliyor. 1 hafta boyunca sadece Neftor’lu su veriliyor. 2 haftada ara veriliyor. Crd ve Hırıltı tedavisine Neftor’la devam edebilirsiniz.

Kanatlılarda CRD’nin Önlenmesi:

Mycoplasma serbest damızlık sürülerinin kurulması. • Kuluçkahaneden civciv satın almadan önce CRD’den ari oldukları teyit edilmelidir. • Civcivler, enfekte kuşların yaklaşmadığı yerlerde yetiştirilmelidir. • Yetiştirme çiftliklerinin tamamen çitle çevrilmesi ve enfekte sürülerden hava yoluyla bulaşan enfeksiyonların önlenmesi için yeterli izolasyon. • Ölü kuşların yakma, derin gömme veya özel bertaraf çukurları yoluyla bertarafı. • Mycoplasma gallisepticum kontaminasyonu içermeyen aşıların kullanılması. • Evlerin inşaatı, her türlü yabani kuş ve gezgin hayvanın girmesini engelleyecek şekilde yapılmalıdır. • Çiftlikte ziyaretçi yasağı. • Sürülerle temasa geçmeden önce işçiler duş almalı ve özel giysiler giymelidir. • Ev enfekteli ve enfekte olmayan sürüler en az 50 ila 100 m aralıklarla. İzolasyon ve all-in, all-out yönetiminin temel ilkelerini benimseyerek hastalığın yayılmasını önleyin ve aşılı yarka satın alın.

Diğer Yazılarımız
Yorum Yazın