Civcivlerde Büyüme

Civcivlerde Büyüme

Civcivlerde Büyüme ve Gelişme Nasıl Olur?

Hepimiz şu asırlık soruyu biliyoruz – Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan? Bu sorular cevapsız kalırken, bir tavuk yaşam döngüsü hakkında bilmeniz gereken daha çok şey var.

Ortalama olarak, bir tavuk 3 ila 5 yıl arasında yaşar (bazı cinslerin daha uzun yaşadığı bilinmektedir) ve üç farklı yaşam evresi vardır: yumurta, civciv/piliç ve tavuk aşaması. Her aşamada bir tavuğun, yaşamları boyunca sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam etmelerini sağlamak için farklı ihtiyaçları olacaktır.

Yumurta

Bir tavuğun döllenmiş yumurta yumurtlaması için önce horozla çiftleşmesi gerekir. Daha sonra tavuk, yaklaşık 25 saat süren bir süreçte bir yumurta oluşturacaktır.

Bu süreç yumurta sarısının oluşumu ile başlayacaktır, yumurtlama işlemi sırasında tavukların yumurtalıkları tarafından üretilir. Bu aşamada yumurta sarısına oosit adı verilir. Yumurta kanalında ilerlerken, horozun spermi tarafından dahili olarak döllenir. Yumurta kanalından aşağı doğru ilerlemeye devam ettikçe, yumurta akı veya ‘albumen’ bazı katmanlarının yanı sıra ‘vitellin zar’ adı verilen beyaz bir zar ile kaplanır. Yumurta kanalında daha da ilerlerken, yumurta akı ve sarısı için bir muhafaza oluşmaya başlar. Sonunda, kabuk tamamen gelişir ve böylece yumurta tamamen oluşur.

Tavuk daha sonra bu yeni yaşam formunu rahat ve sessiz bir yere bırakır. Bir tavuk genellikle her yumurta bir gün arayla yumurtlamak üzere yaklaşık 12 yumurtalık bir kuluçka yapar.

Civciv/Piliç

Doğal olarak yumurtadan çıkarsa, anne tavuk optimum sıcaklığı korumak için yumurtaların üzerine oturacak ve böylece neredeyse kuluçka süresine kadar gelişebileceklerdir. Bazen tavuklar yumurtalarının üzerine oturmaz ve bu nedenle bir kuluçka makinesi satın almanız ve bu adımı kendiniz yapmanız gerekebilir.

Yumurtanın içindeki civciv genellikle 21 gün boyunca büyür ve yumurta sarısını büyüdükçe beslenme aracı olarak kullanır. Tavuk, yumurtaların üzerinde oturmanın yanı sıra, gelişimlerine yardımcı olmak için onları çevirmek için gagasını da kullanır.

Kuluçka döneminin yaklaşık 19. gününde civcivler gagalama işlemine başlar. Bu, yavru civcivin oksijene erişmek için hava kesesinin etrafındaki yumurta kabuğunda bir deliği gagalamak için “yumurta dişini” kullanmasını ve kabuğundan kurtulacak kadar geniş bir alanı içerir. Bu işlem 24 saat kadar sürebilir ve aceleye getirilmemelidir.

Doğumdan sonra, bir yavru tavuğun, bir kızılötesi lambanın ısısıyla ısıtılan bir kapalı alan olan kuluçka makinesine yerleştirilmesi gerekecektir. Tavuklar hayatlarının ilk birkaç haftasında kuluçkada kalacaklardır. Kuluçkada beslenirler ve kuluçkada uyurlar, bu nedenle tavukların sağlıklarının zirvesinde kalabilmeleri için düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.

Bir tavuk, annelerinin rehberliğinde tüneme ve yiyecek arama gibi yaygın tavuk davranışlarını öğrenerek büyümeye ve gelişmeye devam edecektir. Altı ay içinde kuş tüm yetişkin özelliklerini geliştirecek ve artık olgun bir tavuk olarak kabul ediliyor.

Tavuk

Daha genç tavuklar yarkalar olarak bilinir ve 18 haftalık olduklarında yumurtlamaya hazır olabilirler, ancak bu durum ırklar arasında farklılık gösterecektir. Tüm kuşlar, artan güneş ışığı dönemlerinde daha erken ya da erken kış aylarında olgunluğa ulaşırlarsa daha sonra yumurtlama eğilimindedir.

Sağlıklı ve üretken bir dişi tavuk 72 haftalık olana kadar yumurtlar, ancak bu aynı zamanda ilk tüy dökme dönemine de bağlıdır. Tavukların, eski tüylerini kaybettikleri yıllık tüy dökümü vardır, yerlerine güzel yenileri çıkar. Bu genellikle yaz sonunda veya Sonbahar başında meydana gelir ve sonuç, yırtık pırtık ve oldukça endişe verici görünen bir tavuktur. Tüy dökümü sırasında, tavuklar genellikle yumurta üretimini durdururlar, ancak tüm enerjileri ve besinleri yeni ve hoş bir tüy kaplaması üretmeye gittiğinden, bir oraya bir buraya yumurtlayabilirler.

Bu yüzden Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan bilmesek de biri olmadan diğerinin olamayacağını biliyoruz. Tavuklarınızın yaşı ne olursa olsun, mutlu ve sağlıklı bir sürü yetiştirmek için ihtiyacınız olan bilgiye sahip olduğunuzdan emin olun.

Farmatom civciv ve yeni doğan hayvanların gelişimi ve hayata tutunmaları için gerekli olan bütün vitaminleri bünyesinde bulundurur. Bu şekilde farmatom içen hayvanlar gelişime daha açık ve daha sağlıklı olurlar. Farmatom büyüme ve gelişme açısından son derece etkili üründür.

Diğer Yazılarımız
Yorum Yazın