Tavuk ve Kuşlarda Vitamin Eksikliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Tavuk ve Kuşlarda Vitamin Eksikliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?

  • MİKOTOKSİNLER

Mikotoksinler yem endüstrisinde ciddi bir sorun haline gelmektedir. Mikotoksinler, hayvan yemlerinde küfler tarafından üretilen toksik bileşiklerdir. Küf yok edilse bile Mikotoksinler genellikle kalır. Hem insanlarda hem de diğer hayvanlarda hastalık ve ölüme neden olabilir.

  • BESLENME EKSİKLİĞİ

Kuşlarınızın sağlığı ve verimliliği için beslenme gereksinimlerini karşılayan yemlerle beslenmeleri önemlidir. Belirli bir kümes hayvanı sınıfının tüm besin gereksinimlerini (enerji, protein ve amino asitler, yağ, vitaminler, makro ve mikro mineraller, vb.) karşılayacak şekilde formüle edilmiş tam yemler satın alınabilir.

  • VİTAMİNLER
  • Yağda çözünen vitaminler
  • A Vitamini

A vitamini sindirim, idrar, üreme ve solunum sistemi zarlarının sağlığı için gereklidir. A vitamini eksikliği, beslenmedeki seviye yetersiz olduğunda veya beslenmeye eklenen vitamin, besindeki kokmuş yağ tarafından oksitlendiğinde ortaya çıkabilir. Ek olarak, yaygın bir antibiyotik olan neomisin, A vitamini emilimini azaltır. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve beslenmedeki yetersiz yağ seviyesi, besinde yeterli seviyelerde olsa bile emilimini sınırlayabilir.

A vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır:

-Bir veya daha fazla gözden peynire benzer fakat kokusuz akıntı

-Son derece ince kuşlar (yani, zayıflama);

-Zayıf ve/veya koordine olmayan kuşlar

-Fırfırlı tüyler

-Göz kapakları birbirine yapışmış (sicca olarak anılır)

-Genç kuşlarda boğazdan (krup olarak adlandırılır), burun deliklerinden veya gözlerden su akıntısı

-Erişkinlerde yumurta üretimi ve kuluçkada azalma

  • D Vitamini

Kanatlı hayvanlarda D vitamini eksikliği, beslenmede yetersiz D3 vitamini seviyesi ile sonuçlanır. Uygun kalsiyum ve fosfor metabolizması ve dolayısıyla normal bir iskelet, gaga ve pençelerin ve yumurta kabuklarının oluşumu için D3 vitamini gereklidir. Genç kuşlarda raşitizm, olgun dişilerde kafes tabakası yorgunluğu (osteomalazi) görülür. Kanatlı hayvanlarda deforme bacak zayıflığının diğer nedenleri ile karıştırılabilir.

  • E Vitamini

E vitamini eksikliği, ‘çılgın civciv hastalığı’ veya ensefalomalazi (beynin yumuşaması) olarak bilinen bir duruma neden olur. Civcivlerde genellikle 15-30 günlük yaşta ortaya çıkar. E vitamini üreme ve merkezi sinir ve kas sistemlerinin normal bütünlüğü için gereklidir. E vitamini aynı zamanda etkili bir antioksidandır ve esansiyel yağ asitlerinin (örneğin linolenik asit), A vitamininin ve D3 vitamininin önemli bir koruyucusudur.

E vitamini eksikliği tipik olarak diyetteki yetersiz E vitamini seviyesinden kaynaklanır. Selenyum eksikliği de E vitamini eksikliğine neden olur.

E vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır:

-Koordinasyonsuzluk

-Titreme

-Bacakların hızlı kasılmaları ve gevşemesi ‘çılgın civciv hastalığı’ olarak bilinen duruma neden olur.

-Erişkin erkeklerde testis dejenerasyonu, doğurganlığın azalmasına neden olur

-Artan embriyonik ölüm

  • K Vitamini

Kan pıhtılaşmasında önemli olan protrombin üretimi için K vitamini gereklidir. Yani K vitamini eksikliği kanamada artışa neden olur. Ölü embriyoların kanama koşullarına sahip olması ile embriyonik ölümlerin artmasına neden olabilir.

Suda çözünen vitaminler

  • B1 Vitamini

B1 vitamini eksiklikleri, diyetteki yetersiz seviyeden kaynaklanır. Eksikliğin diğer nedenleri arasında beslenmede aşırı Amprolium (bir parazit hastalığı olan koksidiyozu tedavi etmek veya kontrol etmek için kullanılır), küflü yem veya kokuşmuş yağ oksidiyonudur. Bir eksikliğin gelişmesi tipik olarak üç hafta sürer. B1 vitamini, sinir sisteminin işlevinde yer alan bir koenzimin oluşumu için gereklidir.

B1 vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır:

-Sinirlilik

-Fırfırlı tüyler

-Bacak zayıflığı

-Kararsız yürüyüş

-Polinörit adı verilen felç (boynun ön kaslarının felç olması nedeniyle kafanın geri çekilmesi ile oluşan kasılmalar)

-Solunum hızında azalma

– Düşük vücut ısısı

  • B2 Vitamini

B2 vitamini birçok enzim sisteminde bir kofaktördür.

B2 vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır:

-Kıvrılmış ayak parmakları

-Zayıf büyüme

-Genç kuşlarda zayıflık ve zayıflama

-Bacak kaslarının boyutunda azalma (yani atrofi)

-Cildin kuru ve sert olması

-Erişkinlerde kötü kuluçka ve yumurta üretimi

-‘Çubuklu’ tüyleri olan ölü embriyolar.

Farmatom içeriğinde Yüksek oranda; Pantotenik asit (Vitamin B5) yanında, temel amino asitleri, A, C, D, E, K ve B grubu vitaminleri ve bağışıklık sistemi geliştirici nükleotidleri içerir. Farmatom yumurta ve et verimini arttırır. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Hayvanlarının bağışıklık sistemini güçlendirir. Ölümleri azaltır.

Diğer Yazılarımız
Yorum Yazın